Om skolan: Aktiviteter

Gemensamma aktiviteter för att främja samhörighetskänslan

På Svettpärlan försöker vi skapa ett årshjul med prioriterade aktiviteter som främjar samhörighetskänslan. Här presenterar vi några av våra aktiviteter.

Valborgsrännet

Valborgsrännet har vi i nära anslutning till Valborgsmässoafton, och det innebär helt enkelt att vi springer in våren. Valborgsrännet genomförs på Rosenholmsområdet och vi fyller dessutom dagen med diverse andra aktiviteter, vilka bestäms genom ledarskapsuppdrag för åk 8 och 9. Efter medhavd fika och fri lek genomförs Valborgsrännet som en löpartävling med såväl tävlings- som motionsklass. Dagen avslutas med lunch som kockarna kommer ut med.

Högtider

Kring jul har vi julpyssel ihop. Då brukar även de stora barnen på skolan komma och hjälpa till i F-5 spåret. Den dagen som vi har julpyssel äter vi också ett underbart gott julbord signerat våra eminenta kockar.

Vid påsk brukar vi ha påskfest med äggapickning, äggarullning och olika stationer. Man får gärna klä ut sig om man vill! 🐣

Nationaldagen

I juni är det dags för Svettpärlans nationaldag! Då samlas alla skolans elever på Åvallen och roar sig på olika stationer som kubb, beachhandboll, fotboll, brännboll, tipspromenad mm. En härlig dag som avslutas med kockarnas goda lunch!

Aktiviteter F-5

Friluftsliv

En av de första aktiviteterna på höstterminen är vårt friluftsliv. Vi brukar antingen ha en friluftsdag här på Gullberna eller ger vi oss iväg till andra platser.

Simskola

I årskurs F-1 har vi simskola. Vi åker till Rödebybadet och där undervisar två av våra pedagoger från skolan alla barnen i simning. Att få ge detta till våra underbara juveler känns så bra. Så gott som alla barn i årskurs 1 är sedan simkunniga. Att känna trygghet och tillit är viktigt när man ska lära sig saker och därför är vi stolta över att ha två simlärare som barnen känner väl.

Nobel

Var tredje år har vi Nobeltema i F-5. Den första dagen är fredsdagen, då eleverna tillverkar fredsaffischer i åldersblandade grupper. Den andra dagen brukar vara uppfinnardag. Då får eleverna tillverka uppfinningar som kan rulla, flyga eller flyta. Det brukar bli många kreativa uppfinningar! Den sista dagen inleds med att eleverna får skriva dikter för att försöka vinna litteraturpriset. När det är klart går alla till gympasalen och dansar Polonäs och har Nobelprisutdelning. Vi avslutar vår temadag med en trerättersmiddag och fest.

  • En grupp barn som står samlade i skogen.
  • Barn som sitter på en stor sten i skogen.
  • En grupp flickor som leker med ballonger och muggar utomhus.
  • Uppklädda barn som äter en fin måltid i skolan.
  • En stor grupp finklädda barn som håller varandra i handen i en gymnastiksal.
  • Pojkar med streck av sot i ansiktet.
  • En grupp barn som står runt ett stormkök i skogen.
  • Grupp med högstadieelever som grillar pinnbröd runt en eld i skogen.

Aktiviteter 6-9

Friluftsliv

En av de första aktiviteterna för årskurs 6-9 på höstterminen är vårt friluftsliv. Vi går 8 km från Bastasjö till Mörtsjöåsen. Där är niorna ledare och lär ut matlagning över öppen eld och på stormkök samt att bygga vindskydd. Årskurs 9 stannar dessutom kvar och övernattar i vindskydden. De lagar mat över öppen eld, berättar spökhistorier och tar nattdopp. Hur mysigt som helst! Trötta och lyckliga åker de hem dagen efter.