Om oss: Svettpärlans historia

Att skapa ett livsverk

Någonstans på tåget mellan Karlskrona och Emmaboda, vilket skulle ta Maria Nilsson till Lärarhögskolan i Växjö och Mia Bark till dito i Kalmar, föddes embryot till vår idé om en alldeles egen skola. Förvisso var det från början mest en massa prat – ett slags drömmande utan förankring i vår verklighet.

När vi båda två hade tagit vår respektive lärarexamen, arbetat i Karlskrona kommun i några år samt fullkomligt tröttnat på förvaltningens sätt att behandla oss unga, ambitiösa och kreativa pedagoger, återupptog vi vårt skolembryo. Denna gång med fast förvissning om att drömmen skulle bli sann.

Efter flera års drömmande och planerande slog Friskolan Svettpärlan upp sina portar i augusti 1998. Ett digert projekterande, renoverande och arbetande var för tillfället till ända. Vi startade med årskurs F-3, 46 barn och fyra medarbetare. Första året blev en arbetsam resa, där vi var tvungna att hantera varje ny situation innan vi kunde bygga upp handlingsberedskap.

Från allra första början trodde vi nog att vi skulle stanna vid år 6. När vi läsåret 00-01 släppte vår första årskurs 6 och vi grät floder så insåg vi att vi måste ha kvar våra härliga elever ett par år till. Vi började därför planera för ett högstadium också. Våra dåvarande lokaler var för trånga och vi började söka efter nya lokaler. De fanns närmare än vi först trott. I grannhuset Högholmen fann vi det vi sökt efter. Läsåret 02-03 hade vi vår första årskurs 7 hos oss. Dessa blev sedan våra första årskurs 8 och vår första årskurs 9. Dessa elever har tillsammans med flera senare årgångar nu hunnit sluta gymnasiet…

I aktuellt nuläge kan vi stoltsera med en skolverksamhet årskurs F-9 samt tillhörande skolbarnsomsorg. I Svettpärlans hus ”Högholmen” huserar idag omkring 264 elever och 35 medarbetare.

I augusti 2023 firade Friskolan Svettpärlan 25-årsjubileum. En härlig film från vårt firande ser ni här: