Om oss

Fristående grundskola med fokus på idrott och hälsa i naturskön miljö

Friskolan Svettpärlan är en allmän fristående grundskola årskurs F-9 med profilen idrott och hälsa. Skolan ligger på Gullberna i ett naturskönt parkområde strax utanför Karlskrona, inbäddad i en grönskande bokskog och med ett glittrande hav intill. Miljön erbjuder allt man kan önska sig av skol- och fritidsverksamhet.

På Svettpärlan huserar 264 elever och 35 medarbetare. Vår strävan är att verksamheten skall vara tydligt mål- och resultatinriktad. Vi vill skapa bästa möjliga förutsättningar för gemenskap, lärande och utveckling. Just därför lägger vi stor vikt vid relationsfostran och att vara en hälsofrämjande arena i vardagen. Vi vill låta alla våra elever bildas till mottot ”en sund själ i en sund kropp”.

Friskolornas Riksförbund

Vi är medlemmar i branschorganisationen Friskolornas Riksförbund och arbetar i linje med förbundets etiska riktlinjer.

En del av Atvexa

Sedan 2020 är Svettpärlan en del av Atvexa AB, vilket gör att vi numera ingår i en större koncern. Skolan drivs som en fristående enhet med stöttning och utbyte från övriga systerskolor. Tryck här för att läsa mer om Atvexa.

Här kan du se hur en dag på Svettpärlan kan se ut:

Fyra barn som leker i skogen på ett berg och ler mot kameran

Våra ledord

Värme, gemenskap, närhet, engagemang, kommunikation, tydlighet, respekt, glädje, individanpassning, mod, kraft och vilja.

Svett är rätt!

På Friskolan Svettpärlan är målet med idrotts- och hälsoprofilen att skapa en hälsofrämjande miljö i elevernas vardag. Genom en utökad timplan och ett brett utbud av aktiviteter, inklusive simskola och friluftsliv, vill vi öka elevernas lust och vilja att vara fysiskt aktiva. Vi fokuserar även på att främja ett sunt och balanserat förhållningssätt till livet genom regelbunden fysisk aktivitet, näringsrik kost, sömn och avkoppling, samt livskunskap och relationsfostran. Vi strävar efter att skapa en positiv och givande miljö där eleverna utvecklas till kreativa, ansvarsfulla och samhällsdugliga individer.

Skolelever som spelar volleyboll under idrottslektion
Pojkar sittandes runt en brasa i skogen under fritidsaktivitet i skolan

Värdegrund

Vidare är vår profil nära länkad till vår värdegrund och vår relationsfostran. Vi försöker att gestalta värdegrunden i såväl praktiska handlingar som i allmänna förhållningssätt. Att beskriva önskvärda beteenden och lyfta fram positiva exempel är viktiga inslag i vår skolvardag. Detsamma gäller arbetet med värderingar och attitydförändringar.

Vi vill fylla våra elever med kärlek, trygghet och tilltro till sin egen förmåga. Att få dem att våga välja sin väg här i livet med högburet huvud. Aldrig på någon annans bekostnad – alltid med mod, kraft och vilja i blicken.