Aktiviteter 6-9

På Svettpärlan gör vi många roliga aktiviteter. Här berättar vi om några av dem.

En av de första aktiviteterna på höstterminen är vårt friluftsliv. Vi går 8 km från Bastasjö till Mörtsjöåsen. Där är niorna ledare och lär ut matlagning över öppen eld och på stormkök samt att bygga vindskydd. Årskurs 9 stannar dessutom kvar och övernattar i vindskydden. De lagar mat över öppen eld, berättar spökhistorier och tar nattdopp. Hur mysigt som helst! Trötta och lyckliga åker de hem dagen efter.

Vecka 4 på lördagskvällen samlas årskurs 8, medföljande lärare som oftast är Hia (idrottslärare) och mentorn för klassen samt medföljande föräldrar på Angöringen. Vi åker klockan 23 med buss till Sälen och Lindvallen. Bussresan tar hela natten och oftast sover vi ganska gott för att vakna upp lagom till att vi närmar oss Sälenfjällen. Skidhyrning och liftkortutdelning, sedan är det dags att kasta oss utför pisterna. För nybörjare på skidor, vilket ungefär hälften av våra elever brukar vara, startar vi med skidskola. Vi bor i tiobäddstugor precis intill liften. Fyra dagars skidåkning och utomhusvistelse i vintermiljö är underbart! Detta är en otroligt trevlig ”komma tillsammans-aktivitet” som är helt kostnadsfri för våra elever.

Luciasoarén på Svettpärlan är unik och otroligt ”maffig” . Tänk er Chapmansskolans stora aula, nedsläckt och fullsatt. På scenen cirka 150 små lucior, tärnor och tomtar, stora och små, stjärngossar med strutarna på sned samt pepparkaksgubbar. En ljuvlig inledning av tärnkören på läktaren och sedan kommer luciatåget in i aulan. Vår lucia går alltid i årskurs 9 och luciatåget består av elever i årskurs 8-9. Fantastisk sång och en ljuvlig julstämning, helt enkelt.

Valborgsrännet är en annan aktivitet som vi brukar göra ihop på skolan. Den inträffar precis som namnet avslöjar i anslutning till Valborgsmässoafton. Vi springer helt enkelt in våren. Då är vi på Rosenholmsområdet. Där gör vi en massa olika saker förutom att springa. Dagen avslutas med lunch som kockarna kommer ut med. Mysigt!

I juni är det dags för Svettpärlans nationaldag! Då samlas alla skolans elever på Åvallen och roar sig på olika stationer som kubb, beachhandboll, fotboll, brännboll, tipspromenad mm. En härlig dag som avslutas med kockarnas goda lunch!